Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

World Heritage DayΠηγή: plus.google.com

Η 18η Απριλίου θα σηματοδοτήσει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια μέρα που ελπίζουμε να μας κάνει να προσέξουμε την ανθρωπότητα και τη συμβολή του πλανήτη σε αυτή την κοινωνική εμπειρία που ονομάζουμε ζωή. Η ίδια η έννοια της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατά την οποία γιορτάζουμε τον πολιτισμό και τους προορισμούς που κρίνονται σημαντικοί σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, από εκπαιδευτικής, επιστημονικής, φυσικής ή πολιτιστικής άποψης, είναι μια πολυπολιτισμική γιορτή. Αυτό μας δείχνει ότι η γη είναι ένα μέρος και εμείς ως πολίτες της είμαστε μία φυλή – η ανθρώπινη φυλή.  Έχουμε κάνει τη γη δική μας και την έχουμε καλλιεργήσει με τέτοιους τρόπους που έχουμε ενισχύσει το τοπίο, και την ίδια στιγμή το τοπίο έχει δημιουργήσει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.

Πίσω στο 1983. Όταν άρχισαν όλα…

Δεν γιορτάζαμε πάντοτε την παγκόσμια και πολιτιστική μας συνεισφορά συλλογικά. Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς προτάθηκε αρχικά το 1982 από το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) στην Τυνησία. Τελικά η ιδέα υποστηρίχθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, η οποία ενέκρινε ψήφισμα το Νοέμβριο του 1983 ώστε τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο της ανακήρυξης της 18ης Απριλίου ως της επίσημης Ημέρας Διεθνών Μνημείων και Τοποθεσιών. Αυτή η μέρα έγινε η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Χέρι του Ανθρώπου

Ως είδος, εμείς οι άνθρωποι έχουμε αφήσει ένα αποτύπωμα στον πλανήτη γη. Δεν έχουμε αφήσει πάντα καλή εντύπωση, αλλά αν η ιστορία μας έχει διδάξει κάτι, και αν αυτές οι δομές και τα μνημεία, εκτός από τα φυσικά μνημεία, είναι γνωστά για κάτι, είναι επειδή έχουμε δημιουργήσει ομορφιά και μεγαλείο. Το χέρι του ανθρώπου είναι σε όλη τη γη και είναι κυριολεκτικά βαθιά εδραιωμένο. Το Σινικό Τείχος της Κίνας, το Ταζ Μαχάλ, η Πέτρα στην Ιορδανία, η Απαγορευμένη Πόλη, όλα είναι μνημεία εξαιρετικής μηχανικής που έχουν αντέξει εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες χρόνια και ακόμα είναι μαζί μας σήμερα. Δεν είναι μόνο μια μαρτυρία για την ικανότητα της ανθρωπότητας, αλλά επίσης μια φιλική υπενθύμιση να μην αφήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία να μας παρασύρει στη σκέψη ότι είμαστε στην κορυφή του παιχνιδιού.

Το Χέρι του Θεού

Η φύση συνεχίζει να αποτελεί την απόλυτη έκθεση της ομορφιάς. Μπορεί να το ξεχνάμε αυτό, ειδικά όσοι από εμάς επιλέγουν να κατοικούν σε πόλεις, αλλά η γη εξακολουθεί να μας θυμίζει την χάρη και την κομψότητα μέσα από τα φυσικό της μεγαλείο.  Τα Βραχώδη Όρη του Καναδά, το Table Mountain στη Νότια  Αφρική, η Λίμνη Μπλεντ στη Σλοβενία, το όρος Φούτζι στην Ιαπωνία, και Το Great Barrier Reef στην Αυστραλία αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα της συνεισφοράς της γης σε εμάς ως είδος για να απολαύσουμε και να θαυμάσουμε με δέος.

Table Mountain Cape TownΠηγή: scootours.co.za

Μια Αιτία για Εορτασμό

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα, και δεν είναι πολλά, μπορεί κανείς να δει γιατί η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι απίστευτης σημασίας. Μέσα σε τόσο σκοτάδι, πρέπει να αναγνωρίσουμε το φως του κόσμου και τα τελευταία χρόνια αυτό μοιάζει πιο σημαντικό από ποτέ. Έχουμε ήδη αρκετή απληστία, διαφθορά, μίσος και πόλεμο για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή, αν δεν σταματήσουμε για να αλλάξουμε την πορεία μας. Το να τιμήσουμε αυτό που είχαμε και έχουμε ακόμα είναι υψίστης σημασίας γιατί ανοίγει το διάλογο και φέρνει ευαισθητοποίηση.

Και Τώρα μια Λέξη από τους Χορηγούς μας…

Το εύρος και η ποικιλομορφία είναι έννοιες που ισχύουν για πολλά πράγματα που κάνουμε, όχι μόνο όταν πρόκειται για τον εορτασμό του πλανήτη μας και του κόσμου μας, αλλά και όταν πρόκειται να επιλέξουμε τα παιχνίδια που θέλουμε να παίξουμε. Το Mummys Gold Casino ξέρει πώς να γιορτάσει το εύρος και την ποικιλομορφία, και τολμούμε να πούμε και τον πολιτισμό. Τα παιχνίδια που προσφέρονται μιλούν από μόνα τους, και παρότι το αντικείμενο είναι σίγουρα πιο ελαφρά δοσμένο σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται ευαισθητοποίηση και αυτό είναι σημαντικό. Παιχνίδια όπως το Asian Beauty Online Slots που χρησιμοποιεί την ομορφιά της Κινεζικής κουλτούρας για να αναπτύξει το θέμα του, ή το Voila Online Slots που δείχνει την Παρισινή ζωή, είναι παραδείγματα εορτασμού της παγκόσμιας κουλτούρας. Και υπάρχουν πολλά ακόμα σαν αυτά τα δύο που σας περιμένουν να παίξετε αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγγραφείτε.

Πώς να Γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συνολικά, υπάρχουν 1052 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο. Από αυτό τον τεράστιο αριθμό, 814 είναι πολιτιστικά μνημεία, 203 είναι φυσικά και 35 είναι συνδυασμός και των δύο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να δημιουργήσουμε ευαισθητοποίηση και να τραβήξουμε την προσοχή σε όλες τις σχετικές τοποθεσίες και μέρη. Το ICOMOS προτείνει τις ακόλουθες μεθόδους:

 • Ελεύθερη είσοδος σε χώρους, μνημεία, και σε όσα επίσης αποκαταστάθηκαν πρόσφατα
 • Χρήση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες
 • Ενημέρωση σχετικά με την ημέρα με πανό σε κεντρικά πολυσύχναστα σημεία, όπως πλατείες και οδικές αρτηρίες
 • Πρόσκληση διάσημων προσωπικοτήτων, αλλά και τοπικών και ξένων ειδικών για ομιλίες, συνέδρια και συνεντεύξεις
 • Χρήση δημόσιων χώρων, όπως οι κοινοτικές αίθουσες και τα κέντρα συζητήσεων
 • Οργάνωση δημόσιων εκθέσεων
 • Δημοσίευση γραμματοσήμων, καρτ-ποστάλ, βιβλίων και ιστοσελίδων
 • Απονομή βραβείων σε άτομα και/ή ομάδες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από αυτά τα μέρη, μέσω δημοσιεύσεων και άλλων κατάλληλων μέσων
 • Εγκαινιάζοντας ένα πρόσφατα ανακαινισμένο μνημείο
 • Ενστάλαξη σχετικών δεξιοτήτων στα σχολεία και τη νεολαία για δραστηριότητες ευαισθητοποίησης
 • Συνεργασία με οργανισμούς για δημοσιεύσεις

Ευχόμαστε να έχετε μια απολαυστική ημέρα την 18η Απριλίου 2018, που θα σας φέρει σε επαφή με την ιστορία της χώρας σας και την ομορφιά της, και, συνεπώς, με εκείνη του κόσμου.

Πηγές:

← Ημέρα της Γης 2018 Μετατρέποντας το Κινητό σας σε Βοήθημα Διανοητικής Άσκησης →