Minecraft Dungeons: uusi peli, tuttu kuosi

Minecraft DungeonsLähde: Flickr

Minecraftin veikeät palikkagrafiikat ja valtavilla taskuilla varustettu Steve?-hahmo ovat viihdyttäneet tuhansia pelaajia. Ruotsalaisen Mojang-yhtiön aikoinaan lähes yhden miehen voimin kehittämässä hittipelissä on jotain maagista, joka on onnistunut vangitsemaan useiden pelaajasukupolvien huomion. Peli on kuin legopalikoilla leikkimistä.

Suuri osa pelin viehätystä on ollut, että siinä voi rakentaa lähes mitä tahansa, mitä mielikuvitus vain osaa keksiä: haluatko rakentaa päihittämättömän linnoituksen? Onnistuu! Vai kiinnostaako sinua mieluummin tarkka kopio Las Vegasista, jossa jokainen casino löytyy oikealta paikaltaan? Sekin on mahdollista!

Mutta voiko toimivaa kaavaa uudistaa? Millainen on Minecraft 2? Mojang ja Xbox Game Studios ovat ottaneet rohkean askeleen seuraavalla pelillään: luolastoseikkailuun keskittyvällä Minecraft Dungeonsilla! Uskallatko sinä sukeltaa Minecraft-maailman synkkiin luolastoihin? Lue esittelymme uudesta Minecraft Dungeons -pelistä!

Minecraft Dungeons muistuttaa Diabloa

Vaikka Minecraft Dungeons saattaa vilkaisulla näyttää täysin samalta kuin edeltäjänsä, pellin alla piilee aivan erilainen peli. Dungeonsissa ei nimittäin ole lainkaan rakentamista eikä resurssien keräämistä – siis kumpaakaan tavallisen Minecraftin päävetonauloista! Harmi kyllä, tämä tarkoittaa myös sitä, ettei pelissä pysty rikkomaan luolan seinää ja löytää sen takaa uutta, vielä suurempaa luolastoa. Peliä ei oikeastaan kannata edes verrata Minecraftiin, koska sillä on paljon enemmän yhteistä Telltale Gamesin julkaiseman Minecraft Storymoden kanssa: vaikka pelin ulkoasu on vanha tuttu, oikeasti kyseessä on aivan eri peli.

Mitä Minecraft Dungeonsissa voi sitten tehdä? Emopelin sijaan peliä kannattaa verrata Dungeon Crawler -genren peleihin, kuten Diablo- ja Torchlight-sarjoihin. Vaikka päätös tehdä Minecraft-teemainen luolastoseikkailu voi tuntua oudolta, siinä on yllättävän paljon järkeä: vanha Minecraft oli myös täynnä luolastoja ja moni pelaaja sai jo tuntikausia hupia niiden tutkimisesta. Lisäksi siitä on kauan, kun maailmaan on viimeksi tullut hyvä uusi dungeon crawler, joten Mojang on varmasti arvellut markkinoiden olevan kypsä heidän kokeilulleen.

Pelin perusote on tuttu kaikille, jotka ovat joskus kokeilleen genren pelejä: omalla pelihahmolla tutkitaan erilaisia tietokoneen lennosta luomia luolastoja. Omaa hahmoa ohjataan klikkailemalla: maata klikkaamalla hahmo liikkuu, vihollista klikkaamalla lyö. Erikoisvoimaa klikkaamalla hahmo käyttää sitä ja niin edelleen. Kun vihollinen kuolee, se jättää jälkeensä rahaa ja muuta tavaraa, jotka voi joko myydä kylässä tai niillä voi varustaa omaa hahmoaan paremmaksi.

Kevyt ja helppo oppia

Diablo ja Torchlight ovat tunnettuja siitä, että niiden parissa voi vertailla jopa tuntikausia eri tavaroiden eroja tai säätää, miten oman hahmot kyvyt täysin toimivat. Minecraft Dungeons on edeltäjiinsä verrattuna selkeästi helpompi ja kevyempi – se on suunnattu selvästi nuoremmille pelaajille ja on siksi erinomainen ensikosketus dungeon crawler -genreen.

Kertakäyttöisten rohtojen ja monimutkaisten kykypuiden sijaan hahmojen erikoistaidot toimivat muun muassa MOBA-peleistä ja Overwatchista tutulla Cooldown-periaatteella, jolloin kykyä ei käyttäessä menetä, se vaan joutuu hetkeksi jäähylle. Itse asiassa pelin kaikki taidot ovat varustepohjaisia, joten taitoja tulee vaihdettua ja kokeiltua kiivaasti.

Pelaaminen MinecraftLähde: Pixabay

Peli ei nimittäin ole kitsas tavaran kanssa: kun mörkylä kaatuu tai arkku avautuu, blingiä sataa ruudulle niin paljon, että pelaaja saattaa luulla voittaneensa juuri lotossa. Pelissä on vain kuusi varustepaikkaa: käsiase, jousi, haarniska ja kolme taikaesinettä. Esineissä ei ole paljoa vertailtavaa – yleensä uusi miekka on aina parempi kuin edellinen. Ei ole lainkaan harvinaista, että yhden luolastojuoksun aikana saman varusteen pääsee vaihtamaan monta kertaa.

Veteraanidunskaajalle kokemus voi olla vähän turhan kevyt, mutta pelisarjan nuoremmat fanit ovat varmasti kuin kotonaan. Peli pitelee aika paljon kädestä ja virheet annetaan helposti anteeksi. Toisaalta heille, jotka ovat turhautuneet esimerkiksi Diablo III:n jatkuvaan nysväykseen, Minecraft Dungeonsin virtaviivaisuus on kuin taivaan lahja.

Pelaa yksin tai kolmen kaverin kanssa

Jos luolastojen koluaminen yksin ei houkuttele, Minecraft Dungeonsia voi pelata yhdessä enintään kolmen kaverin kanssa. Moninpeliin liittyminen on hyvin helppoa, sillä peli toimii yksinpelinä lähes identtisesti – pahoittelut, peliä ei pysty siis pysäyttämän edes offline-pelaamisessa.

Periaatteessa pelin tavaroiden ominaisuudet vaihtelevat parannusesinestä kovaa iskeviin, joten oman porukan kesken voi tehdä vaikeammista peleistä tuttua roolijakoa. Käytännössä pelin vaikeustaso ei kuitenkaan nouse moninpelissä, joten haasteista selviää hyvin, vaikka kaikki keskittyisivät lähinnä omaan pelaamiseensa. Kavereiden mukana pysymisestä on tehty helppoa erilaisten teleporttaustyökalujen ja värikoodattujen tavaroiden avulla.

Microsoft ei enää näytä uskovan eksklusiivisuuteen, joten Minecraft Dungeonsia pääsee pelaamaan kaikilla suosituilla videopelikonsoleilla – ja tietenkin myös tietokoneella. Peli on juuri ilmestynyt, ja sen voi napata itselleen parilla kympillä. Tai jos sinulla on Microsoftin Game Pass, niin voit hypätä suoraan peliin ilman erillistä hintaa.

Kaiken kaikkeaan Minecraft Dungeons näyttää kiinnostavalta peliltä, joka näyttää millaisia asioita Minecraftin maailmassa voikaan tehdä. Jos pidät dungeon crawler -peleistä ja yksinkertaisesta kivasta kaverien kanssa, niin Mojangin uutuus on kokeilemisen arvoinen.

← Joukkueet saivat luvan treenata yhdessä Mike Tyson palaa rinkiin! →