Mike Tyson palaa rinkiin!

Rauta MikeLähde: Wikimedia

Monelta pitkän linjan nyrkkeilyfaniltakin saattoi mennä tämä muiden uutisten seassa ohi, mutta totta se on: ”Iron Mike” ilmoitti viime kuussa palaavansa nyrkkeilykehään. Urheiluskene ja erilaiset liigat ja ottelut ovat olleet jäissä pandemian vuoksi jo pitkään, ja Tysonin ilmoitus paluusta neliönmuotoiseen rinkiin on saanut runsaasti palstatilaa maailmalla ja Suomessakin. (Mikäli etsit kunnon viihdettä ja kutkuttavaa jännitystä vaihteluksi ankeista uutisista, Mummys Goldin casino on sinua varten!) Ilmoitus paluusta onkin saanut jo jonon aikaiseksi miehen kuvannolliselle ovelle: haastajia olisi niin omassa ikä- ja painoluokassa kuin nuorissa lupauksissakin, jotka haluavat huomiota ja mahdollisuuden tehdä nimeä ottamalla matsia nyrkkeilylegendan kanssa.

Mike Tyson on varsinainen elävä legenda: häntä on kutsuttu ”planeetan kovimmaksi jäbäksi” tai ”the baddest man on the planet” vuosikymmenet, ja hän on edelleen erilaisten tilastojen kärkikaartia, vaikka jäi virallisesti eläkkeelle vuonna 2006. Tysonin nimi keikkuu myös erilaisten ranking-listojen kärjessä vuodesta toiseen, etenkin kun on kyse siitä, kuka nyrkkeilyn kuninkaista lyö koviten; hänelle kuuluu ykkössija ESPN.comin listallakin.

Valmiina otteluun

53-vuotias Mike Tyson on yksi kuuluisimmista raskaan sarjan nyrkkeilyn maailmanmestareista. Tyson nousi maailmanmaineeseen, kun hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin raskaan sarjan mestari vuonna 1986 20-vuotiaana, ja sittemmin miehestä tuli varsinainen legenda: uransa aikana Tyson voitti 50 kaikkiaan 58 ottelemastaan matsista. Hänen tähtensä kirkkain kausi oli 80-luvulla – mutta sitä ei uskoisi, kun katsoo äijän tämän vuoden nettiin lataamia treenivideoita. Instagramiin postaamillaan videoilla viisikymppinen Tyson näyttää olevan elämänsä kunnossa: mies on kevyempi ja laihempi kuin kultakaudellaan, ja tietysti vanhempi, mutta liikkeissä on samaa vetoa, jäntevyyttä ja räjähtävää voimaa, jotka tekivät ”Iron Mikestä” suurtähden ja monien suursuosikin 80- ja 90-luvuilla. Voima ja nopeus olivat Tysonin tavaramerkit, ja niiden avulla mies keräsi itselleen mestaruudet WBA:sta, WBC:stä ja IBF:stä.

Mike Tysonin skarppaaminen on pantu merkille myös entisten vastustajien keskuudessa; Evander Holyfield on ollut samantapaisella kuntoilurupeamalla, ja monet fanit ovatkin jo alkaneet spekuloida, että luvassa on pian vuosisadan revanssimatsi, jos vanhat kehäkonkarit nousevat nokikkain vuosikymmenten jälkeen. Myös Shannon Briggs on alkanut laittaa itseään kuosiin kehää varten, ja Briggs on lisäksi osaltaan osallistunut rahankeruuseen matsia (tai jopa matseja!) varten. Sirius XM -radioasemalle antamassaan haastattelussa Briggs sanoi, että ”haluan ihmisten kuitenkin tajuavan, että kyse on näytösottelusta ja hyväntekeväisyyden ja hauskanpidon vuoksi järjestettävästä matsista – mutta puhe on kuitenkin Mike Tysonista. Hän lyö luonnostaan kovaa, joten hän voi lyödessään esimerkiksi murtaa kylkiluuni. Meidän täytyy valmistautua huolellisesti.”

Valmiina nyrkkeilyrenkaalleSource: Unsplash

Matsi hyväntekeväisyys mielessä

Mestaruusvöistä kisaamisessa ei siis Mike Tysonin paluussa ole kyse lainkaan – olisihan se melkoinen maailmanihme, jos viisikymppinen ukko alkaisi ottaa mittaa viimeisilleen viritettyjen parikymppisten kollien kanssa! Monen mielestä varmasti lajin uskottavuus kärsisi, jos tällaiseen lähdettäisiin. Sen sijaan Tyson onkin tehnyt jo alkumetreiltä lähtien selväksi, että kyse on ns. exhibition matcheista, eli näytösotteluista, ei suinkaan tosissaan flaidatuista matseista. Internetin vänkäleuat ovat tietenkin diagnosoineet Tysonin tempauksen rahankalasteluksi ja vanhan mestarin maineen- ja rahanahneudeksi, ja tuominneet hyväntekeväisyyteen rahaa keräävän näyttelymatsin kertaheitolla kyynisesti potaskaksi. Näytösotteluita kummempaa kisaamista Tysonilta lienee silti turha odottaa: mies on ansaitusti eläkkeellä, ja monen mielestä olisi naurettavaa, jos Mike Tyson palaisi rinkiin tosi tarkoituksella ottamaan nuoremmista jätkistä mittaa. Ehkä Tysonin ajatuksena on herätellä nyrkkeilyä lajina ja tuoda vähän lisää virtaa sen harrastajiin ja faneihin? Varmaa on, että ammattilaisnyrkkeilyllä tulee olemaan peiliin katsomiselle aihetta, mikäli Tysonin näytösmatsi saa aikaan enemmän mielenkiintoa kuin nykyiset mestaruussarjat.

Kuka vastukseksi?

Tysonin ilmoitus rinkiin palaamisesta sai tietysti urheilupiirit innostumaan, ja niin vanhat tekijät kuin uudetkin kehäleijonat saivat tuulta purjeisiinsa – ja saman tien myös netin penkkiurheilun maisterit ja vedonlyöntipalveluiden spekuloijat innostuivat. Tysonille on povattu vastustajaksi muun muassa vanhaa vihollista Evander Holyfieldiä, jonka kanssa ”Iron Mike” otti monta kertaa matsia uransa aikana jo pelkästään matsin uskomattoman nostalgia-arvon vuoksi; toisaalta myös rinkiin oltaisiin lataamassa ei-niin-ammattimaisia nyrkkeilijöitä kuten esimerkiksi Uuden-Seelannin rugbypelaaja Sonny Bill Williamsia, tai vaikkapa Australian entistä NRL-pelaajaa Paul Gallenia.

Evander Holyfieldin eli ”The Real Dealin” managerit ovat jo olleet juttusilla Tysonin köörin kanssa, ja Holyfield kertoikin, että vaikka mitään ei ole lyöty lukkoon, mahdollinen nostalgiamatsi voisi hyvinkin onnistua. Myös Shannon Briggsiä on väläytelty Tysonille vastustajaksi – ja Briggs itse on myös kertonut, että niin sanottu tag team -pariottelu voisi hyvinkin onnistua. Tag team -matsit ovat tuttua huttua painia seuraaville: niissä kahdesta tai useammasta ottelijasta muodostuva joukkue vaihtaa aina rinkiin läpsystä uutta ottelijaa tilanteen kehittyessä. Tässä olisi varmasti aineksia mehukkaaseen matsiin Tysonillekin; esimerkiksi Shannon Briggs ja Mike Tyson vastaan vaikkapa Klitchkon veljekset Vitaly ja Wladimir voisi hyvinkin vetää katselijoita ja olla erittäin viihdyttävää seurattavaa!

← Minecraft Dungeons: uusi peli, tuttu kuosi Microgaming julkaisee 11 Champions™ -pelin →