Smør: Tilbake i form

Smør: Tilbake i form Kilde: Medical News Today

Smør. Deilig, kremete, enkelt å lage, og i en lang tid har det blitt fremstilt som en slemming i matverden. Her er saken, smør har ikke alltid hatt et dårlig rykte. Det fantes en tid da smør var førstevalget av fuktighetsgivende tilbehør for brødelskere verden over, men plutselig fikk smør i stedet rollen som årsaken til hjertesykdommer, og alle hyllet margarin som det tryggere og sunnere alternativet. Jeg har fine barndomsminner om smør, og jeg kan huske å like det så mye at det var helt akseptabelt som bursdagsgave.

Smør har hatt en lang og rik historie på minst 10 000 år. På den tiden hadde det et morsomt navn som skulle bety kuost, og i løpet av historiens gang har det blitt et produkt som kan brukes til mye. Det ble brukt på huden, i håret, i øynene og i mat og drikke. Verdien var så stor at i noen kulturer insisterte folk å bli begravet med det! Sirkelen har derimot blitt sluttet for smør. Det har fått en økning i popularitet, og de usunne forbindelsene som plaget det i mange år har endelig blitt fjernet.

Før smørets comeback, hadde det et rykte som fikk datidens helseeksperter til å betrakte det som risikosport, gambling med hjertet ditt! Nå som det har kommet tilbake i form, er effektene så uskyldige som gambling på et par slotspill. Det er flere grunner for at smør er tilbake i form. En av de er en enkel sannhet: Smør er ikke usunt og det er bevist. Hvis smør kan være usunt er det en del av et sammensatt problem. Et godt eksempel ville være å spise store mye hvitt brød med store mengder smør. Smøret er greit, men brødet, som er laget på en raffinert måte inkludert mel, er ikke det. Det handler også om moderasjon. Dietter som Banting, Atkins, periodisk fasting og Paleo har også gjort mye for å motbevise mytene om at smør er dårlig. Disse spiseplanene oppfordrer til bruk av smør med et utvalg mattyper og folk går ned i vekt. Nå som dette er klart vil jeg gi en liten hyllest til smør og gi deg alle de fem grunnene til hvorfor du ikke skal føle deg skyldig når du spiser smør.

Fem grunner til å ikke føle seg skyldig for å spise smør

Fem grunner til å ikke føle seg skyldig for å spise smør Kilde: Wikipedia

  1. Økt seksuell ytelse

Smør er ikke bare en deilig matbit med flere bruksområder, det er også ganske godt for helse, og hva er vel bedre enn å uttrykke det gjennom viril seksuell ytelse i sengen! Smør inneholder fettløselige vitaminer og disse vitaminene kan forbedre seksuell ytelse. Nøkkelvitaminer som A og D kommer fra smør og ut fra hva internett kan fortelle meg kan det være drivstoff til libidoen. Faktisk viste det seg de siste tiårene, da smør ble upopulært og margarin tok over, at kjønnsdriften hadde en nedgang. Smør dro og Viagra kom inn, men hvem vet? Kanskje vil dette endre seg?

  1. En kjempebra antioksidant

Jeg tror det tidligere dårlige ryktet til smør hadde mye å gjøre med kapitalistindustrier. Hvorfor la folk fortsette å ha en billig måte de kan få viktige næringsstoffer og bedre immunforsvar når de heller kunne betale for dyre vitaminer og tabletter? Smør er en viktig kilde til styrking av immunforsvaret takket være dets kraftfulle antioksidanter. Det viktigste næringsstoffet som bidrar til dette er karoten, som viser seg å finnes i hopetall i smør, og så fort det inntas konverteres minst 60 % til sykdomskjempende sammensetninger. De delene av kroppen som tjener best på dette er munnen, øynene, huden, fordøyelsessystemet og urinveiene.

  1. Bedre hjertefunksjon

Tro det eller ei, smør er faktisk bra for hjertet. Det inneholder HDL-kolesterol, ofte kalt den snille eller gode typen kolesterol som hjelper med å redusere og kvitte seg med de dårlige typene kolesterol, også kjent som omega-6 fettsyrer. For å si det på en annen måte, smør, spist ofte og i moderasjon kan sette ned foten for livstruende sykdommer som hjerteinfarkt og slag.

  1. Begrensning av effektene fra leddbetennelse

Smør inneholder noe kjent som Wulzen-faktoren, som er en anti-stivnende kjemisk forbindelse kjent som Stigmasterol, som igjen er en plantesterol. Uansett er alt en del av smøropplevelsen og det innebærer at det hjelper til med å beskytte mot forkalkning av leddene.

  1. Sterkere ben

Knyttet sammen med fakta nr. 4 er forsterking av benene, et resultat av nøkkelmineraler som blant annet selen, sink, kopper og magnesium. Disse mineralene bidrar alle til sterkere ben og benreparasjon, og hvis du begynner å komme opp i årene kan dette være viktigere enn du tror.

Et siste ord

Har du kommet deg så langt så har du en genuin og egen interesse for smør, og det er bra. Jeg må legge til at denne artikkelen oppfordrer ikke til å overspise smør, men er mer en bekreftelse av helsefordelene smør har. Som mange ting man kan spise, er det viktigste å vise begrensing og disiplin. Hvis du har mulige helseproblemer eller behøver å miste vekt, bør du bruke smør med en grad forsiktighet. Kanskje hør med legen din eller en ernæringsfysiolog før du tar det tilbake i livet ditt.

Sources:

← Mat du ikke bør servere i et bryllup